vrijdag 30 oktober 2009

Ontsla een paar vrijwilligers!


Op mijn vergelijking van Vrijwilligerswerk en Dwangarbeid kreeg ik als commentaar: "Je stelt vrijwilligerswerk te vrijblijvend voor."

Veel organisaties knuffelen hun vrijwilligers. Ook de vrijwilligers die niet zo goed werk leveren. Vaak zijn ze veel te blij dat er überhaupt iemand is die de rotklus wil doen. Niet alleen sommige vrijwilligers denken "vrijblijvend", maar ook sommige organisaties!

Een vrijwilliger vragen om iets anders te gaan zoeken? "Ben je gek, je kunt een vrijwilliger toch niet "ontslaan", ze groeien toch niet aan de bomen? Deze is ervaring aan het opdoen. We geven ze een cursus. Binnenkort wordt het werk wel beter. " Ja, ja, en gij geleuft het!

Het probleem met een slecht functionerende vrijwilliger is: hij of zij neemt de plaats in voor iemand die het veel beter zou kunnen. Ondertussen zit hij of zij de kwaliteit van het werk, alsmede het imago van de organisatie te verpesten. Zonde!

De oplossing ligt in de "werving". Je vrijwilligerswerk moet zó aantrekkelijk zijn, dat geschikte mensen staan te popelen om het te doen. Eén van de beste manieren die ik daarvoor ken, is zorgen dat het werk wordt afgestemd op de wensen en capaciteiten van de geschikte personen.

Nu is het meestal andersom. Als vrijwilliger moet je je maar schikken in onprettige roosters, de samenwerking met ongeschikte collega-vrijwilligers, en gebrek aan elke vorm van erkenning van je werk. Voor je het weet moet je sneeuwruimen met iemand die daar helemaal geen zin in heeft, of er niks van bakt. Frustrerend!

Conclusie: er melden zich niet genoeg geschikte vrijwilligers. En dus durven we de mensen die we hebben niet te ontslaan, ook al voldoen ze voor geen meter. Mooie vicieuze cirkel is dat.

Als je iets doet in het Vrijwilligerswerk, hoor ik het graag. Workpatch is namelijk bedoeld om taken en vrijwilligers optimaal te matchen - daardoor het vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken - daardoor meer mensen te werven voor de juiste taken.

Reageren kan onder deze post. Bedankt!


foto: "Tell me, where is the love" van Tony the Misfit @ Flickr onder creative commons license

Geen opmerkingen:

Een reactie posten