woensdag 18 november 2009

5 Bedreigingen voor Vrijwilligersorganisaties (1)De toekomst biedt bedreigingen. Of "uitdagingen" of "kansen", zoals sommige mensen zeggen (om ds. Gremdaat maar eens te citeren).

1. Vrijwilligers willen werk op maat.
2. Veel coördinators zijn al overvraagd.
3. Ideale, geschikte vrijwilligers kennen jullie niet.
4. De subsidie wordt gekort.
5. Het gedoe op Hyves, Twitter en andere sociale netwerken levert steeds minder op.1 Vrijwilligers willen werk op maat.

Kleine klusjes worden nog wel gematcht, maar de grote klussen blijven liggen. Bestuurswerk wordt wel gedaan, maar veel blijft liggen. Voorbeeld: de secretaris komt er niet aan toe de nieuwe bestuurder in te schrijven in het StichtingsRegister van de Kamer van Koophandel. Kan op termijn héél onprettige gevolgen hebben.

2 Veel coördinators zijn al overvraagd.

Ze bellen, ze mailen, ze knopen eindjes aan elkaar. Ze blijven het doen, "omdat niemand anders het doet". Ze ontlenen aan die onmisbaarheid nog een zeker eergevoel ook, maar ideaal voor henzelf en de organisatie is anders...

Helaas lijken 1 en 2 elkaar nog te versterken ook. Voorbeeld: de vrijwilliger die de vrijheid wil hebben om af te zeggen op een dag dat ze uitzendwerk kan doen - een ramp! Zodat coördinators verzuchten: "Sommige vrijwilligers denken dat dit werk zonder verplichtingen is."

Conclusie voor vandaag

Zoals je wellicht begrijpt, biedt Workpatch het hoofd aan deze bedreigingen. Maar eerst kom ik morgen of overmorgen met Bedreigingen nrs. 3 t/m 5. Op de bosbrand volgt de vuurstorm!

foto van laura*b @flickr onder creative commons license

Geen opmerkingen:

Een reactie posten