vrijdag 11 september 2009

Hoe ik bloggen ontdekte toen dat weer "uit" was.

Voor die aardige mevrouw in Zeist was het in 2008 wel weer mooi geweest. Het nut van de blogsite "creatieve vakantie" viel terug tot nul. Er kwamen later heel soms nog mailtjes van mensen die hoopten dat er in 2009 nog zo'n creatieve week te beleven viel. Helaas, nee, dus dat antwoordde ik ze dan maar. Bloggen deed ik niet meer. Niet nodig. Tijdsverspilling.

Ondertussen ontdekte ik twitter en facebook en de hele reut van sociale media. Bloggen was "uit" en niet alleen bij mij. De trendy gebruikers van de nieuwe sociale media zwoeren de oude af. En een blog, dat was zó van gisteren. Tuurlijk, je kon er wat langere gedachten in kwijt, maar wie had daar nu tijd voor?

Nou, tijd was het probleem echt niet. Facebook verdrievoudigde ondertussen namelijk de hoeveelheid tijd die mensen op hun site doorbrengen. Wat je al sinds eeuwen in het media landschap ziet gebeuren, is én-én. En niet óf-óf. Herinnert u zich de komst van de televisie nog en de voorspelde ondergang van de radio? Of de komst van internet en de ondergang van tv? Of de komst van social media en de ondergang van online kranten?

Zo is het nu met de blog. Je hebt de ruimte voor je gedachten. Anderen hebben de ruimte voor hun reacties, en het lezen van elkaars reacties. Mensen brengen meer en meer tijd door met media, en meer en meer online. Allerlei behoeften kunnen ze zo vervullen, als het hun uitkomt, voor zo ongeveer noppes.

Blijft over de vraag of je bij blogger moet zitten, of bij wordpress, of bij... Het schijnt dat ik moet verhuizen naar wordpress. Misschien doe ik dat wel.

[foto door Brett L. creative commons op flickr.com]