vrijdag 25 december 2009

Majesteit, daarom juist!


De Koningin zegt vandaag in haar Kersttoespraak: Vroeger was er vrijwel overal burenhulp en vormde nabuurschap de basis van de samenleving. Men kende elkaar. Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht te hebben voor de naaste.

Sociale behoeften

Als ik zo vrij mag zijn, Majesteit: verlenen u en uw buren elkaar wederzijds burenhulp? Ik neem maar aan van wel. Prachtig! Daarvoor ontwikkel ik dus Workpatch. Voor moderne mensen die in hun leven graag wat hulp ontvangen, en anderen hulp geven. Want de sociale behoeften waaraan u refereert, majesteit, zijn ook van onze tijd.

Is het immers niet zo, dat wij met Kerst veelal het gezelschap zoeken van onze familie? Maar dat wij op vele andere dagen van het jaar de koffie drinken, ons gesprek voeren en een zwaar bankstel tillen met onze buren? Met mensen die dicht bij elkaar wonen, die elkaar de hand reiken als dat nodig is. Die elkaar dat spreekwoordelijke kopje suiker te leen durven vragen.

Voorrecht

Dit is dan het voorrecht van hen die de mogelijkheid hebben gezien, gevonden, gemaakt om met hun buren in contact te komen. Daarover schreef ik ook op 22 december op dit blog.

Majesteit, Workpatch opent die mogelijkheden voor velen, met gebruikmaking van technologie. Ik hoop dat dit u tevreden zal stemmen en wens u een goede Kerst.

foto by zwolle@flickr.com_under_cc

donderdag 24 december 2009

Hé baas, zal ik komen werken?


De werkloosheid is in het 4de kwartaal 2009 fors meer opgelopen. Het aantal beschikbare vrijwilligers stijgt lekker mee.

Eerst dacht ik: dat is dan makkelijk als je je vissersbootje moet bemensen (of een andere organisatie). Je hulpjes staan te trappelen. In twintigtien is iedereen voorzien.

Maar zo werkt het niet in 20-10.

Hoge eisen

* Jonge zelfbewuste werkkrachten stellen hoge eisen. Niet zelden hebben ze een tikkie "consumptieve" instelling: ze kijken of de organisatie zich bij hén aanpast, want andersom is passé.

Onregelmatig leven

* Taakverdeling en roostering loopt vast op het onregelmatig leven van mensen. "Sorry baas, ik ga vanmiddag meedoen met een actie voor Serious Request. Trouwens, heeft u zin om ook wat te doneren?"

Planning van niks

* De roostercoördinator heeft misschien prachtige software, maar wie er wanneer beschikbaar is, kan hij niet weten. Dat weten de werkkrachten zelf eigenlijk ook pas op het moment dat het zo is. "Hé baas, dat Serious Request, daar kwamen we niet binnen. Zal ik vanmiddag komen werken, dan?"

Ach, de visserbaas was al zelf de zee opgegaan, er moest toch gevist worden.

Reageer maar als u dit ziet gebeuren. Of juist niet, dan leer ik weer wat.

dinsdag 22 december 2009

Help! Een dik pak sneeuw.


Er ligt vandaag een dik pak sneeuw. Wat nu als in jouw straat iemand niet genoeg eten in huis heeft, maar terecht bang is om de deur uit te gaan? Jij zou misschien iets willen uitlenen, of de tocht naar de winkel maken. Maar hoe weet jij wie er bij jou in de straat zonder eten zit? En hoe weet die nooddruftige dat jij bereid bent om te hulp te schieten?

Natuurlijk, bijna iedereen is "zelfredzaam", en de anderen worden bijna allemaal verzorgd. Maar toch fantaseer ik over Workpatch. Zodat je elke vraag om wat hulp de wereld in kunt sturen. Zodat iemand bij jou in de straat je te hulp kan schieten. En andersom.

Ondertussen geniet ik van het uitzicht: sneeuw met zon erop.